2.1. ORGANİZASYON

Ajans organizasyon planını inceler ve özel programlar, bölgesel ofisler , ülkenin karşısındaki laboratuvarlar hakkındaki bilgileri çoğaltır .

2.2. BÜTÇE VE ÇALIŞMA

Ana bütçe dökümanlarını çalışma ölçüleri hakkında bilgiyi, EPA’nın yıllık raporlarını ve çeşitli diğer yönetim raporlarını çoğaltır.

§ Kongreye altı aylık raporlar ve federal müdürün mali bütünlük yasası (FMFIA)

§ Yönetim çalışma ve sonuçları yasası (GPRA) ölçülerini içerir.

2.3. EPA’NIN TARİHİ

1970 Temmuz’unda gelişen daha temiz hava , daha temiz su ve daha temiz kara isteğine cevap olarak EPA’ yı kurmak için Beyaz Saray ve Kongresi birlikte çalıştı. Çevreyi küçülten ve insan sağlığına zararlı olan kirliliklerin üzerine düzeltici önlemler almak için EPA’nın kuruluşundan önceki ulusal yönetim bütünüyle planlanılmadı . Ajans Amerika’ yı iyi bir çevre kıriteri yapma isteği içerisindedir.

 

2.4. ÇEVRE KORUMA AJANSI 'NIN YÖNETİMİ

Çevre Koruma Ajansı bağımsız bir bünyedir. Çevre Koruma Ajansı eylemleri altında 1992'de kurulmuştur. Ajans resmi olarak ise 26 Temmuz 1993'te İrlanda'nın ulusal çevresini koruma amacıyla göreve başlamıştır.

Ajans Genel Müdür ve dört ayrı müdürün yönetimi altındadır. Bu beş müdür bütün zamanların kaide ve yönetim tablosu gibi işlemleri göz önüne alınarak hükümet tarafından atanır. Bu tablonun seçilmesi için üreticiler ve görevlerin geniş sahasındaki başarılarıdır. Bu saha organizasyonun bağımsızlığını kuvvetlendirmek içindir.

İrlanda, geniş yönetim görevleri ile bağımsız Çevre Koruma Ajansının kurulumu için Avrupa'nın önderi konumundadır. Bu güçlü bir düzenleyici kapsar ve büyük kirlilikler için potansiyel ile bütün aktivitelere kuvvetlendirmiş güçlerle ilişki kurdurur,bölgesel otoriteyi içine alan genel bünyeler için destek verme ve bilgilendirmeye ihtiyaç duyar,çevreyi etkileyen aktivitelerle meşgul olur.

2.5. AJANSIN GÜÇLERİ VE GÖREVLERİ

Ajans çevremizde gelişen aşağıda adı geçen görevleri düzenler,idare eder ve korur.

2.5.1. KONTROL

 

 

2.5.2. İZLEME

2.5.3. GELİŞME

2.5.4. ÖNERİ

2.5.5. DENETLEME

 

 

2.5.6. DANIŞMA

2.5.7. BİLGİ SERVİSLERİ

 

2.6. İYİ BİR ÇEVRE MEYDANA GETİREBİLMEK İÇİN ÇALIŞMALAR

İnsanlar,hayvanlar ve bitkiler çevresel çeşitliliği etkiler. Kirlilik veya çevresel tehlikeler yaşama zararlıdır ve yeryüzünü tehdit etmektedir.

Görevler ve güçler geniş bir saha yer almaktadır. Bu sahada 1992'de EPA'ya özel kanunlara geçmiştir. Ajans çevre üzerindeki özel etkilerin gelişmesini önlemeyi sağlamak için savaşmaktadır.

Ajans tarafsız ve kamuyu ilgilendiren kanunları önerir,destek olunabilecek gelişmelere ve önlemleri arttırıcı çalışmalara halkı teşvik eder.

Uygulanması gereken "Kirlilik Payları" prensibiyle ajans çevresel ve artmakta olan ihtiyaçları arasındaki dengeyi sağlayı amaçlar. Ajansın lisanslandırma presibi prosedürü, genel parçaları ve bakışları hızlandırılmaya,ajansın kararları içerisinde hesapları tamamlamaya teşvik ettirir.

2.7. EPA'NIN ÇALIŞMA ALANLARI

Epa' nın başarısı yürütülen bu emrin ülke içerisinde yaşayan ve çalışan her bir kişi için faydalar üretmesi ile olur ekonomi için görevini oluşturmaya ve sürdürmeye yardımcı iyi bir çevre şarttır. Bu faktör tarım,orman ve turizm için önemlidir.

Epa' nın eylemleri dürüst ve tarafsız yollarladır ve baştan başa ülkeye uygun tarzda önemli uluslar arası çevre standartlarını uygular.Bütün iş sektörü ve endüstüri için ayrı yararları vardır.

Çevremiz yürürlükte olan kararlardan yararlanmalıdır. Tamamiyle Epa'nın yapmış olduğu kararları ki bu kararların hepsi açıkca belirlenmişitir, tarımsal ve endüstüriyel ilgileri ,turizmi,sağlık kaygısını,akademik ve halka dayanan yeni araştırmaları geliştirmeyi içine alır.

2.8. AJANSIN GÖREV BİLDİRGESİ

EPA’ nın görevi insan sağlığını ve doğal çevreyi (hava, su yaşama alanları) korumaktır.

EPA’ nın amacı, alttaki maddeleri temin edebilmektir.

2.9. STRATEJİK PLAN

EPA, 21. yüzyıla geçiş için 2000-2005 stratejik planını geliştirmiştir. Stratejik planlar, Ajansın uzun dönem hedeflerini gösterir. Bu planlarda ajansın yıllık hedefleri planlanmıştır.

Stratejik planlar EPA’ nın hedeflerine ne kadar uzaklıkta olduğunu ölçmesini sağlar. Hedeflerine ulaşmasındaki yaklaşımları ve yönünü gösterir.

Sonuç olarak, EPA yönetimi tarafından çevresel problemlerin yüksek önem kazandığı tespit edilmiştir. Ödenilen vergiler çevresel sorunları başarmada büyük önem taşır.

2.10. HÜKÜMET PERFORMANSI VE SONUÇLARDAKİ ETKİSİ (GPRA)

Sınırlı kaynaklarımızla, en yüksek çevre kazancını nasıl sağlayabiliriz? Vergi ödeyenlerin paralarının, EPA’ nın görevindeki en iyi dağılımı EPA yönetiminin karşılaştığı başlıca sorundur.

EPA, hayatın devamı için insan ve çevre sağlığının korunmasını sağlar. Sonuçların yönetimi, sonuçların geliştirilmesinde bir numaralı etkendir. (Çevresel sorunlarda temiz hava sağlanması gibi)

Yeni yönetim şekli, eskiden çok sık uygulanan yazılı izinlere bağlı denetimleri etkisiz kılmıştır.

Eğer programlar EPA’ nın performansını geliştirmeye yönelik bir şekilde tasarlanmışsa, stratejik kurslar, planlar ve çevresel sorunları başarmayı sağlayacak hesap planı programın süresini göstermek üzere hazırlanır.

2.10.1. GPRA

1993’ deki GPRA gibi geliştirme girişimleri federal büro tarafından incelenmiştir. GPRA, yaptığı girişimleri, programları, planları süresel olarak halka ve kongreye sunar. Bu, Ajansın performansını gösterir.

Ajanslar, görev bildirgesi, uzun dönem hedefleri ve sorunları içinde bulunduran beş yıllık stratejik planını geliştirmek için GPRA’ ya sunar.

Yıllık performans planları, stratejik planın içinde yer alan sorunlar ve sorunların çözümündeki başarıyı ispat eder.

Yıllık performans raporları ajansların performanslarını gösterdiği programlarla eşdeğerdir.

GPRA birçok aktivite arasında iletişimi sağlar. (uzun değerli stratejik plan, yıllık performans planları ve yıllık performans raporları)

Kaynakların yönetimi için Ajansa daha fazla imkan tanıma ve GPRA’ nın gereksinimlerine kesinlikle uymak gerekir.

EPA’ nın yaptığı iskelet, bir bütünleşmiş sistemdir. Bu bütünleşmiş sistem içerisinde sorumluluk, analizler, hesap planı ve planların düzenlenmesi yer alır.

 

 

2.11. PLANLAMA

2.11.1. STRATEJİK PLANLAMA

GPRA’ nın her ajansının şimdiki görevi, uzun zamanlı stratejik plan geliştirmektir. Ajansların, performanslarının ölçülmesiyle açık hedeflerinin ve amaçlarının GPRA’ ya kabul ettirilmesi gerekir.

 

EPA, 2000 yılında şimdiki stratejik planını geliştirmek için ortaklarından ve parasal yönden destekçilerinden (devlet, dernek, yerel hükümetler, diğer federal ajanslar ve sivil toplum örgütleri) destek almıştır. GPRA, ajanslardan stratejik planlarını en az üç yılda bir kez yenilemelerini ister.

EPA’ nın stratejik planı, EPA’ nın görevini gösterir ve EPA bütün çevresel sorunlara fark gözetmeden on hedef ile yaklaşır. EPA, bu on hedefe ulaşmak için çalışmaktadır. Bu on hedeften her biri aralarında fark gözetmeksizin bir seri amaçlarla desteklenir.

Kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak, ajansın çevresel sorunları başarılı bir şekilde çözümlemesini sağlar. Yasal emirleri uygulama, kirliliği önlemeye katkı,caydırıcı önlemler geliştirme ve potansiyel riskleri en az seviyeye indirgeme EPA yöneticilerinin amaçlarıdır.

Hedeflerin ve amaçların planlaması, EPA’ nın stratejik planında yer alır. Planlamanın, analizin, hesaplamanın ve sorumluluğun birleşimi bir mimari yapı oluştururken aynı zamanda birbirlerinden etkilenirler.

2.11.2. HEDEF PLANLAMASI

Hedefleri ve amaçları başarmak stratejik plan içerisinde yer alır. Yıl içerisinde sürekli olarak kaynaklar ve kaynakların kullanımı EPA tarafından planlanır.

 

Çevresel sonuçlara başarılı bir şekilde ulaşmak, EPA’ nın yıl-yıl performansa göre programlayıp tasarladığı programlarla gösterilir ve bu da hedef planlamasını oluşturur.

Hedef planlaması ek doküman olarak hazırlanmaz ve bir örnek teşkil etmez. Dinamik ve esnek bir süreç dilimiyle yaratılır.

Uzun dönemli stratejik hedeflerle çalışırken, hedef planlamada Ajans yönetiminin performansa dayalı düşüncesi, programın içeriği ve hedef kaynaklara yönelik öncelikli hareketler yarı dönemde doğru yolda ilerlemeye yardımcı olur.



Diğer Sayfa